НАТРІЮ ГЛУТАМАТ, Monosodium Glutamate (USP); хім. назва — Glutamic acid monosodium salt monohydrate (CAS № 142-47-2); син.: Chinese seasoning, E621, glutamic acid monosodium salt, Glutamic acid, sodium salt, MSG, monosodium L-glutamate monohydrate, natrii glutamas, sodium L-glutamate, sodium glutamate monohydrate, sodium hydrogen L-(þ)-2-aminoglutarate monohydrate — мононатрієва сіль глутамінової кислоти — білий сипкий кристалічний порошок, практично без запаху, за смаком нагадує м’ясо.
C5H8NO4Na Мол. м. 169,13
(ангідрит)
C5H8NO4Na·H2O Мол. м. 187,13
(моногідрат)
Одержують шляхом ферментації вуглеводів (цукровий буряк, цукрова тростина, тапіока). Властивості: pH 7,0 (0,2% водний розчин), Tпл — 232 °C, розчиняється у воді та етанолі 95%, [α]D25 від +24,2° до +25,5° при 25 °C (8,0% розчин у 1,0N HCl).
Використовують у пероральних фармацевтичних препаратах та харчових продуктах як буферну речовину та коригент (підсилювач) смаку (0,2–0,9% у солоних продуктах, 10–30% — у продуктах, що містять соєвий білок). Також входить до складу підшкірних ін’єкційних розчинів живих вакцин проти кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи та вітряної віспи. Розглядається як помірно токсичний (можливі побічні ефекти: сонливість, галюцинації, головний біль, задишка, нудота або блювання, дерматит). Найнижча летальна доза при пероральному прийомі в організмі людини — 43 мг/кг.
Зберігають у герметичній тарі в прохолодному, сухому місці. Водні розчини можна стерилізувати в автоклаві.
Beyreuther K. Consensus meeting: monosodium glutamate — an update // Eur. J. Clin. Nutr. — 2007. — № 61; Chevassus H. Effects of oral monosodium L-glutamate on insulin secretion and glucose tolerance in healthy volunteers // Br. J. Clin. Pharmacol. — 2002. — № 53.