РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ (лат. rationalis — розумний) — фізіологічно повноцінне харчування здорових людей з урахуванням їх статі, віку, характеру праці та інших чинників. Р.х. сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим чинникам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до Р.х. складаються з вимог до харчового раціону, режиму харчування та умов прийому їжі. До харчового раціону пред’являються такі вимоги: відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам організму; належний хімічний склад — оптимальна кількість збалансованих поживних речовин, вітамінів, мінеральних солей; добра засвоюваність їжі, яка залежить від її складу і способу приготування; високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура). Крім того, вимоги до харчового раціону включають різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки; здатність їжі (склад, об’єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насичення; санітарно-епідемічна бездоганність і нешкідливість їжі. Режим харчування передбачає час і кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергетичною цінністю, хімічним складом, продуктовим набором, масою. Важливими є умови споживання їжі: відповідна обстановка, сервірування столу, відсутність чинників, які відволікають від прийому їжі. Дотримання цих вимог сприяє здоровому апетиту, кращому перетравлюванню й засвоєнню їжі (див. також Харчування, Розвантажувальні дні).
Губергриц А.Я., Линевский Ю.В. Лечебное питание. — К., 1989; Дунаевский Г.А., Эйдинов Я.Б. Диетические продукты. — К., 1988; Смолянский Б.Л., Абрамова Ж.И. Справочник по лечебному питанию для диетсестер и поваров. — Л., 1984.