Взаємодія ліків та їжі — явище, яке може мати суттєвий вплив на розвиток фармакологічного ефекту ЛП чи на виникнення ускладнень фармакотерапії. З іншого боку, тривалий прийом ліків може спричинити розвиток порушень функцій травної системи (таблиця).
Таблиця. Основні результати взаємодії ліків та харчових продуктів
ЛП |
Харчовий продукт |
Результат взаємодії |
Препарати заліза, перорально |
Їжа, що містить фітинову кислоту (пшоно, манна крупа, квасоля, горох та ін.) |
Утворення комплексів, що не всмоктуються |
Препарати заліза перорально |
М’ясні страви, свіжі фрукти, овочі |
Підвищення швидкості та ступеня повноти всмоктування |
Макроліди, лінкозаміди, |
Тонізуючі напої, «Фанта», «Пепсі-кола» тощо |
Зменшення всмоктування, зниження ефективності препаратів |
Антагоністи кальцію (окрім амлодипіну, дилтіазему), терфенадин, циклоспорин |
Грейпфрутовий сік |
Пригнічення метаболізму препаратів у печінці, підвищення їх ефективної концентрації в сироватці крові, розвиток токсичного ефекту |
Глюкокортикостероїди: |
Молоко |
Підвищення швидкості |
НПЗП: диклофенак натрію, індометацин, бутадіон |
||
Антибіотики групи тетрацикліну |
Утворення комплексів, що не всмоктуються |
|
Антибіотики групи пеніцилінів і цефалоспоринів |
Зниження швидкості та ступеня всмоктування |
|
Солі калію, панкреатин, панкурмен, бісакодил |
Розчинення кислоторезистентної оболонки таблеток, порушення всмоктування, руйнування діючої речовини |
|
Ліки у формі таблеток |
Лужні мінеральні води |
Руйнування оболонки, зменшення всмоктування лікарських речовин, |
Сульфаніламіди |
Посилення всмоктування, зниження ймовірності випадання продуктів ацетилювання сульфаніламідів в осад і утворення сечових каменів |
|
Саліцилати, барбітурати, ацетазоламід, нітрофурани, буформін |
Кислі фруктові та овочеві соки |
Підсилюють фармакологічний ефект |
Еритроміцин, ампіцилін, циклоспорин |
Зниження ефективності препаратів |
|
Кальцію хлорид, ібупрофен, фуросемід, ізоніазид, метамізол, тетрациклін |
Вишневий та порічковий соки |
Уповільнення всмоктування препаратів |
Еритроміцин, ампіцилін, ібупрофен, фуросемід |
Цукрові сиропи |
Уповільнення всмоктування препаратів |
Парацетамол, ацетилсаліцилова кислота, циметидин, морфін, кодеїн, атропін, галоперидол, оральні контрацептиви |
Напої, що містять танін і кофеїн (кава, чай) |
Зниження швидкості та ступеня всмоктування препаратів |
Нейролептики фенотіазинового ряду |
Зниження ефективності внаслідок випадання в осад |
|
Антикоагулянти |
Їжа, багата на вітамін К |
Зниження терапевтичної ефективності |
Солі кальцію |
Їжа, багата на щавлеву кислоту |
Утворення нерозчинних сполук, зниження терапевтичної ефективності |
Гіпотензивні препарати |
Калина, горобина, полуниця, буряк |
Потенціювання гіпотензивного ефекту, різке зниження АТ |
Калієзберігаючі діуретики (спіронолактон, тріамтерен), інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту |
Їжа, багата на солі калію (картопля в лушпинні, ізюм, курага, інжир, горіхи) |
Гіперкаліємія, аритмія |
Ізоніазид |
Їжа, багата на жир |
Зменшення всмоктування |
Антидепресанти (інгібітори МАО), психостимулятори |
Їжа, багата на тирамін: сир, бринза, маринований і копчений оселедець, м’ясні та рибні консерви, червона і чорна ікра, копчені ковбаси, кава, шоколад, пиво, вина (рислінг, херес), банани, ананаси, лимони, апельсини, мандарини, виноград, чорна і червона смородина, фініки |
«Сирний синдром» — різке підвищення АТ, гіпертонічний криз, судоми |
Препарати леводопи: Наком, Мадопар, Синемет |
Їжа, багата на вітамін В6: м’ясо, риба, молоко, сир, соя, борошно пшеничне і житнє, кукурудза, ячмінь, дріжджі |
Зниження терапевтичної ефективності |
Сульфаніламіди |
Продукти, що містять фолієву кислоту: боби, томати, печінка, нирки |
Зниження терапевтичної ефективності (аж до повної відсутності антибактеріального ефекту) |
Вітамін С |
Огірки, кабачки, петрушка |
Зниження терапевтичної ефективності |
Антигістамінні препарати блокаторі Н1— та Н2-гістамінових рецепторів; цукрознижувальні похідні сульфонілсечовини; нітрогліцерин |
Їжа, багата на нітрати |
Утворення нітросполук з канцерогенною активністю |
Проблема В.л.ї. має декілька аспектів, основні з яких: вплив компонентів їжі на терапевтичну ефективність ЛП; вплив компонентів їжі на токсичність ліків; вплив ЛП на фізіологічні процеси травлення; вплив ліків на виникнення патології травної системи; клініко-фармацевтичні аспекти застосування БАД; компенсація ЛП відсутніх у їжі фізіологічно активних елементів (вітамінів, білків, мікроелементів тощо); медикаментозне лікування у разі захворювань, спричинених харчовими продуктами. При взаємодії ліків, їх метаболітів та їжі в організмі відбуваються складні процеси, однак вони підлягають загальним закономірностям, що мають місце при одночасному надходженні в організм різних чужорідних речовин (ксенобіотиків). Основні чинники, які враховують при В.л.ї.: фізико-хімічні властивості лікарської речовини в ЛП, особливості фармакокінетики лікарської речовини, лікарську форму, кількість і склад їжі, фізіологічний стан органів травної системи.
Шляхи можливого впливу їжі на фармакокінетичні параметри ЛП: на всмоктування лікарських речовин із травного тракту; на біодоступність ліків (пресистемний метаболізм у стінках кишечнику, в печінці при першому проходженні через систему цитохрому Р450); конкурентний антагонізм або синергізм лікарських речовин і компонентів їжі на рівні механізму дії; вплив на швидкість виведення речовини (метаболітів). Найбільш суттєво їжа впливає на процес всмоктування лікарських речовин у шкт. можливі такі варіанти взаємодії: хімічна та фізична взаємодія лікарських речовин і компонентів їжі (адсорбція, покриття ліків слизом, проникність ліків усередину харчової грудки та ін.); зміна рн у шлунку і, як наслідок, зміна ступеня іонізації лікарських речовин; конкурентний антагонізм лікарських речовин і компонентів їжі за білки-переносники (при активному механізмі транспорту); зміна часу знаходження ліків у шлунку (кишечнику); метаболізм лікарських речовин під впливом мікрофлори кишечнику.
На етапі всмоктування можуть впливати також такі чинники, як ступінь наповнення шлунка, фізико-хімічні властивості лікарських речовин (розмір молекули, розчинність, стабільність, ступінь іонізації та ін.), здатність їх до комплексо-, хелато- та іоноутворення, вплив об’єму, складу і в’язкості секретів, проникність слизової оболонки травного тракту для лікарської субстанції та харчових продуктів, вплив на мікрофлору, що бере участь у метаболізмі препарату. Істотний вплив на вираженість В.л.ї. чинить також лікарська форма препарату. ЛП у рідких лікарських формах менше піддаються впливу їжі, оскільки можуть відносно вільно переміщатися зі шлунка в кишечник, минаючи харчову грудку. Тверді лікарські форми при одночасному прийомі з їжею можуть тривалий час затримуватися в порожнині шлунка, що порушує всмоктування діючих речовин. Для твердих лікарських форм ступінь взаємодії з їжею залежить від розміру часток, наповнювачів, матеріалу покриття. Найменше піддаються впливу їжі ЛП, отримані на основі мікрогранул і часток із плівковим покриттям. Особливо чутливі до прийому їжі таблетки з кишково-розчинним покриттям. їх одночасний прийом з їжею затримує препарат у шлунку та істотно перешкоджає всмоктуванню лікарської речовини. При сполученні ліків з лужною їжею (рідиною) можливе розчинення оболонки та руйнування діючої речовини, коли препарат знаходиться в шлунку. Звідси загальні рекомендації для поєднання ЛП: ліки резорбтивної дії найбільш раціонально приймати за 30–40 хв до їди, запиваючи 50–100 мл кип’яченої чи дистильованої води; біодоступність ліків, погано розчинних у воді, підвищується, якщо запивати їх великою кількістю рідини; біодоступність ЛП, добре розчинних у воді, практично не залежить від кількості випитої рідини. Крім того, варто враховувати деякі загальні положення: при прийомі ліків до їди зменшується можливість їх взаємодії з компонентами їжі, виключається вплив компонентів їжі на всмоктування ліків і обмежується негативний вплив травних соків на ліки; їжа стимулює виділення жовчі, що сприяє всмоктуванню ліпофільних речовин, тому ліпофільні препарати доцільно призначати після їди; м’ясна і рослинна їжа, молоко змінюють рн сечі в лужний бік і зумовлюють виведення ліків — слабких кислот (саліцилатів, барбітуратів та ін.); харчові продукти, багаті на кислі еквіваленти (цитрусові, журавлина, оливи та ін.), зумовлюють виведення ліків — слабких основ і підсилюють дію ліків — слабких кислот.
Викторов А.П., Передерий В.Г., Щербак А.В. Взаимодействие лекарств и пищи. — К., 1991; Деримедведь Л.В., Перцев И.М., Шуванова Е.В. и др. Взаимодействие лекарств и эффективность фармакотерапии. — Х., 2002; Зупанец И.А., Викторов А.П., Бездетко Н.В. и др. Фармацевтическая опека: взаимодействие лекарств и пищи // Провизор. — 2003. — № 5.