ЛІКУВАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ (дієтотерапія) — застосування з лікувальною чи профілактичною метою спеціально складених раціонів і режимів харчування (див. Харчування) для пацієнтів (із гострими захворюваннями або загостреннями хронічних захворювань). Близьким до поняття Л.х. є дієтичне харчування (див. Дієта), під яким мають на увазі головним чином харчування осіб із хронічними захворюваннями у стадії ремісії, напр. організоване для працездатних працюючих людей у санаторіях-профілакторіях і дієтичних їдальнях. Перелік вимог до Л.х. (як і до дієтичного харчування) збігається з таким для раціонального харчування (див. Раціональне харчування). Проте з урахуванням характеру захворювання на короткий або тривалий термін можуть змінюватися вимоги до енергетичної цінності й хімічного складу раціону, збалансованості в ньому харчових речовин, набору продуктів і способів їх кулінарної обробки, до деяких органолептичних показників їжі, режиму харчування (див. Розвантажувальні дні).
Губергриц А.Я., Линевский Ю.В. Лечебное питание. — К., 1989; Дунаевский Г.А., Эйдинов Я.Б. Диетические продукты. — К., 1988; Смолянский Б.Л.. Абрамова Ж.И. Справочник по лечебному питанию для диетсестер и поваров. — Л., 1984.