АЙМАЛIН — алкалоїд, який міститься в деяких видах рослин роду раувольфія (Rauwolfia) родини барвінкових (Apocynaceae). Біогенетичний попередник А. — триптофан. Безбарвні або з жовтуватим відтінком кристали, мол. м. 326,44, Tпл 205–207 °С, [α]D20 +144° (хлороформ); малорозчинний у воді (6,73 ммоль/л), легкорозчинний у хлороформі, оцтовій кислоті та ацетоні. Виявляє властивості аміноспиртів і аміноальдегідів, оскільки існує у вигляді 2 таутомерів.
У промисловості А. отримують з коренів раувольфії зміїної (Rauwolfia serpentina Benth.) або кори коренів раувольфії блювотної (R. vomitoria Afs.).
Тотожність визначається за допомогою реакції з концентрованою нітратною кислотою (вишнево-червоне забарвлення). Чистоту А. визначають хроматографічними методами аналізу. Кількісний вміст визначається титруванням А. розчином хлорної кислоти в метанолі.
А. знижує АТ, уповільнює ЧСС, виявляє антихолінестеразну дію. Застосовується парентерально як антиаритмічний препарат.
Садритдинов Ф.С., Куркумов А.Г. Фармакология растительных алкалоидов и их применение в медицине. — Ташкент, 1980; Taylor W.I. Аlkaloides / Ed. by R.H.F. Manske — Vol. 8. — N.Y., 1965; Vol. 11. — N.Y., 1968.