АНІС ЗІРЧАСТИЙ

АНІС ЗІРЧАСТИЙ (А. справжній, бадьян) — Illicium verum Hook. f. (лат. іllіcere — залучати (плоди приваблюють птахів) + verus — дійсний) — вічнозелене дерево родини Бадьянових (Illiciaceae L.); рос. назва: анис звездчатый. Батьківщина А.з. — Південно-Східна Азія. Культивується також у В’єтнамі, Камбоджі, Японії, на Філіппінах, Ямайці, в Індії та інших тропічних країнах. Інші назви: А. індійський, А. китайський, А. сибірський, А. корабельний.

А.з. — вічнозелене ароматичне тропічне дерево до 6 м завв. Листки світлі, жовто-зеленого кольору, довгасто-еліптичні, цілокраї, загострені на верхівці, шкірясті. Квітки світлі, від блідо-жовтого до зеленуватого кольору, кулясті. Плоди — зірчастої форми темно-бурі багатолистівки, що складаються з 8 однонасінних листівок, розташованих радіально навколо короткої осі; насіння блискуче, жовто-буре, еліптичне. Запах анісовий, смак пряний. Насадження А.з. швидко розростаються й утворюють зарості, особливо уздовж доріг.

Як лікарську сировину використовують плоди А.з. — Fructus Anіsі stellatі.

Плоди містять 5–8% ефірної олії, до складу якої входить до 90% анетолу, феландрен, сафрол, терпінеол, 1,4- та 1,8-цинеол; смоли, танін, цукри, фенілпропаноїди. За хімічним складом близький до анісу звичайного, тому має подібний смак.

А.з. чинить спазмолітичну, вітрогонну, протимікробну дію, поліпшує діяльність шлунка. Плоди застосовують у фармації, гомеопатії, косметичній, хлібобулочній, харчовій та лікеро-горілчаній промисловості, у кондитерському виробництві. В Україну надходять плоди як пряність та ефірна олія, близька за складом до анісової. А.з. вирощують не тільки як пряність, а й для одержання красивої червонуватої деревини.

Биологический энциклопедический словарь / Гл. ред. М.С. Гиляров. — М., 1984; Hendrich S., Bjeldanes L.F. Effects of dietary Schizandra chinensis, brussels sprouts and Illicium verum extracts on carcinogen metabolism systems in mouse liver // Food Chemical Toxicology. — 1986. — № 24; Iauk L., Lo Bue A.M., Milazzo I., Rapisarda A., Blandino G. Antibacterial activity of medicinal plant extracts against periodontopathic bacteria // Phytotherapy. — 2003. — № 17; Lee S.W., Li G., Lee K.S. Preventive agents against sepsis and new phenylpropanoid glucosides from the fruits of Illicium verum // Planta Medica. — 2003. — № 69; Sy L.K., Brown G.D. Novel phenylpropanoids and lignans from Illicium verum // Natural Product. — 1998. — № 61.


Інші статті автора