ІМІДОСЕЧОВИНА, Imidurea (USP); N,N»–Methylenebis{N’-[3-(hydroxymethyl)-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl]urea} (CAS № 39236–46–9).
C11H16N8O8 Мол. м. 388,29
безводної І.
C11H16N8O8∙Н2О Мол. м. 406,33
моногідрат І.
І. — білий, сипкий, гігроскопічний порошок без запаху, який одержують з використанням цілої низки хімічних реакцій. Має такі властивості: рН=6,0–7,5 (1% водний розчин); вологість ≤3%; залишок при згоранні ≤3%; вміст азоту — 26,0–28,0%; розчинна у воді (1:0,5), 30% етанолі (1:0,8), етиленгліколі (1:0,7), пропіленгліколі (1:0,8) та гліцеролі; малорозчинна в метанолі, 90% етанолі, 70% етанолі (1:330), 60% етанолі (1:25), 50% етанолі (1:2,5), кунжутній олії; практично нерозчинна в мінеральних маслах та пропан-2-олії; сумісна з іншими консервантами, в т.ч. із сорбіновою кислотою та четвертинними амонієвими сполуками; сумісна з більшістю допоміжних речовин, включаючи протеїни, неіонні ПАР та лецитин.
І. входить до складу фармацевтичних та косметичних препаратів місцевого застосування як антимікробний консервант широкого спектра дії. Має антимікробну та протигрибкову активність (таблиця). Використовується в концентрації 0,03–0,5% та діє при рН 3,0–9,0. Найкращу антимікробну активність виявляє в кислому середовищі. При комбінації з іншими антимікробними консервантами спостерігається синергізм дії.
Таблиця. Інгібуюча концентрація імідосечовини
Мікроорганізм | МІК, мг/мл |
Aspergillus niger Candida albicans Escherichia coli Klebsiella pneumoniae Penicillium notatum Pseudomonas aeruginosa Pseudomonas cepacia Pseudomonas fluorescens Staphylococcus aureus |
8000 8000 2000 2000 8000 2000 2000 2000 1000 |
Зберігається в герметичних контейнерах, у сухому та прохолодному місці.
Подібні до І. властивості має діазолідинілсечовина, Diazolidinyl urea (CAS № 78491–02–8); син.: Germall II, N-(hydroxymethyl)-N-(1,3-dihydroxymethyl-2,5-dioxo-4-imidazolidinyl)-N’-(hydroxymethyl) urea.
C11H14N4O7, мол. м. 278,23. Д. — білий, сипкий, гігроскопічний, добре розчинний у воді порошок з характерним приємним запахом. Д. є найбільш ефективним антимікробним консервантом серед представників групи похідних імідазолідинілу. Використовується в концентрації 0,1–0,5%, діє при рН 3,0–9,0.
Hoepfner E., Reng A., Schmidt P.C. Fielder Encyclopedia of Excipients for Phsrmaceuticals, Cosmetics and Related Areas, 5th edition. Aulendorf: Edito Cantor Verlag, 2002; Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Edit by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London-Chicago, 2006.