КИСЛОТА АСПАРАГІНОВА (грец. asparagos — спаржа городня) — α-амінобурштинова кислота.
Уперше виділена в 1868 р. із спаржі. Мол. м. 133,1. Належить до замінних амінокислот — може синтезуватися в організмі. Наявна в усіх організмах у вільному вигляді та у складі білків. К.а. відіграє важливу роль у реакціях переамінування, біосинтезі сечовини, піримідинових основ. К.а. використовують для синтезу пептидів та у суміші з іншими амінокислотами для парентерального живлення.
К.а. входить в Перелік допоміжних речовин, що можуть використовуватися в складі ЛП (наказ МОЗ України від 19.06.2007 р. № 339).
Біологічний словник /За ред. К.М. Ситника і В.О. Топачевського. — К., 1986; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Химическая энциклопедия. В 5 т. / Редкол. И.Л. Кнунянц и др. — М., 1988. — Т. 1.