КИСЛОТА ЛИМОННА МОНОГІДРАТ; Acidum citricum monohydricum (PhEur); Citric acid monohydrate (BP); Citric acid (JP; USP); 2-Hydroxy-1,2,3-propanetricarboxylic acid monohydrate (CAS № 5949–29–1); син.: E330; 2-hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylic acid monohydrate — безбарвні або прозорі кристали ромбічної форми або білий кристалічний порошок, без запаху, з сильним кислим смаком.
C6H8O7∙H2O Мол. м. 210.14
У природі зустрічається у вільному стані як складовий компонент багатьох ягід, плодів цитрусових, хвої та листя тютюну.
Промислово отримують екстракцією з соку лимона (містить 5–8%) або ананасового жому з послідовним очищенням шляхом рекристалізації із охолоджених розчинів. К.л.м. має такі властивості: рН 2,2 (1% водний розчин); константа дисоціації pKa1 = 3,128 (25 ˚C), pKa2 = 4,761 (25 ˚C), pKa3 = 6,396 (25 ˚C); щільність — 1,542 г/см3; Tпл. ≈100 ˚С (при 75 ˚С пом’якшує); в’язкість — 6,5 МПа∙с (50% водний розчин при 25 ˚С); розчиняється в 95% етанолі (1:1,5), воді (1:1); повільно розчиняється в етері. Несумісна з калію тартратом, лугами, карбонатами, бікарбонатами, ацетатами, сульфідами, нітратами, окисниками та відновниками.
К.л.м. широко використовується у фармацевтичній та харчовій промисловості, в першу чергу, як буферна речовина (0,1–2,0%) для регуляції рН, а також як антиоксидант, коригент смаку (0,3–2,0%) та кислотний агент. К.л.м. є нетоксичною та неподразливою речовиною. Збільшує абсорбцію алюмінію, а при застосуванні у високих концентраціях пошкоджує емаль зубів.
К.л.м. зберігається в герметичних контейнерах, у сухому прохолодному місці. При нагріванні >40 ˚С втрачає воду.
Подібні до К.л.м. властивості мають кислота лимонна безводна, кислота фумарова, кислота яблучна, кислота винна.
Кислота лимонна безводна, Anhydrous citric acid (CAS № 77–92–9); син.: acidum citricum anhydricum; citric acid; E330; 2-hydroxy-b-1,2,3-propanetricarboxylic acid; 2-hydroxypropane 1,2,3-tricarboxylic acid; C6H8O7, мол. м. 192,12 — моноклінні безбарвні кристали або білий кристалічний порошок без запаху. Отримують зброджуванням цукру та патоки з використанням штамів Aspergillus niger з наступним очищенням рекристалізацією із гарячих розчинів.
Властивості: константа дисоціації pKa1 = 3,128 (25 ˚C), pKa2=4,761 (25 ˚C), pKa3 = 6,396 (25 ˚C); щільність — 1,665 г/см3; Tпл. = 153 ˚С; розчиняється в 95% етанолі (1:1,5), воді (1:1); повільно розчиняється в етері. При відносній вологості повітря >50% абсорбує вологу з повітря, перетворюючись на моногідрат.
У фармацевтичній промисловості використовується як АФІ у складі ЛП. Цитрат натрію — антикоагулянт, використовується для консервації донорської крові. Кислота лимонна та її солі широко використовують у харчовій промисловості як сполуки, що додають смаку, як компоненти в буферних розчинах, для запобігання прогірклості жирів. Кислоту лимонну використовують для очищення металевих поверхонь від іржі та окалини, при електропротравлюванні міді, у ситцедрукуванні та у виробництві діазопаперу.
Черных В.П., Зименковский Б.С., Гриценко И.С. Органическая химия / Под общ. ред. В.П. Черных. — 2-е изд. — Х., 2007; Полюдек-Фабини Р., Бейрих Т. Органический анализ. — Л., 1981; Химическая энциклопедия. — М., 1980. — Т. 2; Терней А. Современная органическая химия. — М., 1981. — Т. 2. Nykaenen P., Sten T., Juerjenson H., Veski P., Marvola M. Citric acid as a pH-regulating additive in granules and the tablet matrix in enteric-coated formulations for colon-specific drug delivery // Pharmazie. — 2004. — № 59; Yanze F.M., Duru C., Jacob M. A process to produce effervescent tablets: fluidized bed dryer melt granulation // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 2000. — № 26.