КОЛІ-ІНДЕКС — кількість лактозопозитивних кишкових паличок (Escherichia coli) в 1 л (г) досліджуваного об’єкта (води, ґрунту, харчових продуктів). Кишкову паличку використовують як санітарно-показовий (індикаторний) мікроорганізм фекального забруднення об’єктів, а її кількість (К.-і.) характеризує ступінь забруднення об’єкта. Напр., встановлено, що питна вода безпечна в епідеміологічному відношенні, якщо К.-і. становить ≤3 (3 кишкові палички в 1 л води). Таке ж значення К.-і. допускається для води очищеної, що використовується при виготовленні ЛП, і до якої не висуваються вимоги стерильності.
Загальна гігієна: пропедевтика гігієни / За ред. Є.І. Гончарука. — К., 1995.