ФІТОЧАЙ — це рослинний трав’яний чай із ЛРС, який вживають для профілактики і лікування різних хвороб, а також нормалізації роботи внутрішніх органів. Ф. за своїм призначенням поділяють на лікувальні, профілактичні та повсякденно-побутові, залежно від використання сировини: фруктові, квіткові, змішані. Відрізняються вони також «за напрямками»: діабетичні, дитячі, загальні, етнічні та ін. Існує понад 150 видів лікувальних Ф. Виробництво Ф. складається з декількох етапів. ЛРС заготовляють в екологічно чистих районах, потім сировина перевіряється на наявність відповідності міжнародним стандартам якості. Подрібнення ЛРС та розділення її на фракції залежить від розміру. Найважливішим етапом є підготовка компонентів рослин у точно відмірюваних пропорціях, від чого залежить якість Ф. та його дія на організм. Наступний етап складається зі змішування інгредієнтів ЛР. Потім — контроль готової продукції. Останньою стадією є фасування та маркування. Якісним Ф. вважається той, який має сертифікат якості ISO 9001-2000 і сертифікат якості ISO 22000-2005 та відповідає таким характеристикам: має виражені лікувальні властивості, багатогранність дії на організм людини, відсутність побічних ефектів. Тоді існує можливість тривалого застосування Ф., і він вважається нешкідливим і безпечним. Рекомендований термін вживання Ф. 2–3 рази на день упродовж 1–2 міс 2–3 рази на рік.
Горгиладзе Д.А., Пинаев Р.Н. Методические рекомендации по применению фиточаев. — Барнаул, 2010; Горгиладзе Д.А., Солдатенков П.А., Пинаев Р.Н. Фитоведа: от теории к практике. — Барнаул, 2012.