ШТАМ (нім. stamm — покоління, потомство) — чиста культура мікроорганізмів, виділена з якогось джерела (людини, тварини) або об’єкта навколишнього середовища (води, повітря, ґрунту, харчових продуктів, ЛП тощо). Штамами називають також культури мікроорганізмів одного й того ж виду, виділених з різних джерел (об’єктів) або одного й того самого, але в різні часи. Ш. одного виду мікроорганізмів можуть суттєво відрізнятися низкою властивостей, напр., вірулентністю, чутливістю або стійкістю до антимікробних препаратів, що потрібно враховувати в терапії інфекційних захворювань. Ш. мікроорганізмів використовують при отриманні цінних речовин або препаратів (у промисловому синтезі білків, виробництві антибіотиків, вітамінів, вакцин тощо).
Біологічний словник / За ред. К.М. Ситника, Р.В. Чаговця. — К., 1974; Медико-біологічний словник / За ред. А.Д. Тимченко. — К., 1988.