СУБСТРАТ (лат. substrаtum — підстилка, прошарок) — речовина, на яку діють ферменти. Термін застосовують для позначення вихідних та проміжних продуктів обміну речовин (метаболітів), які беруть участь у ферментативних перетвореннях. Хімічна природа С. може бути різною: від простих молекул, напр. перекису водню (Н2О2), амінокислот, до найскладніших молекул біополімерів. У процесі ферментативної реакції С. активується, утворюючи фермент — субстратний комплекс, який розпадається з утворенням продуктів реакції. Назви С. покладені в основу назв ферментів, оскільки саме ферменти мають субстратну специфічність (спорідненість до повних С.).
У мікробіології С. — це поживне середовище для розвитку мікроорганізмів.
Вороніна Л.М., Десенко В.Ф., Мадієвська Н.М. та ін. Біологічна хімія. — Х., 2000; Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.