АСКОРБІЛ ПАЛЬМІТАТ, Ascorbyl Palmitate (PhEur, BP, USP); L-Ascorbic acid 6-hexadecanoate (CAS № 137-66-6); син.: L-Ascorbic acid 6-palmitate; ascorbylis palmitas; E304; 3-oxo-Lgulofuranolactone 6-palmitate; vitamin C palmitate — порошок білого чи білого із жовтуватим відтінком кольору, без запаху.
C22H38O7 Мол. м. 414,54
Одержують А.п. внаслідок реакції аскорбінової кислоти із сірчаною кислотою з подальшою етерифікацією проміжного продукту за допомогою кислоти пальмітинової. Властивості: Тпл=107–117 °C, вологість — 1,0–2,0%; розчиняється в ацетоні (1:15), хлороформі (1:3300 при 20 °С та 1:11 — при 60 °С), олії бавовняній (1:1670), етанолі 95% (1:9,3), етанолі 50% (1:2500), етері (1:132), метанолі (1:5,5 при 20 °С та 1:1,7 при 60 °С), олії оливковій (1:3300), олії арахісовій (1:3300), олії соняшниковій (1:3300), воді (1:500 при 70 °С та 1:100 при 100 °С); несумісний з окисниками.
А.п. використовують у фармацевтичній та харчовій промисловості як антиоксидант та стабілізатор. Окремо чи в комбінації з α-токоферолом входить до складу пероральних та місцевої дії фармацевтичних композицій (переважно неводних) у концентрації 0,05%. А.п. — стабільна речовина в сухому вигляді при зберіганні протягом 12 міс у герметичних контейнерах, вироблених з інертних матеріалів, у сухому прохолодному (8–15 °С) захищеному від світла місці. Під дією світла та вологи окиснюється зі зміною кольору матеріалу.
Gopinath D. Ascorbyl palmitate vesicles (Aspasomes): formation, characterization and applications // Int. J. Pharm. — 2004. — № 271.