ІЗОМАЛЬТ, Isomalt (PhEur, BP, USP), суміш двох стереоізомерів 6-O-a-D-glucopyranosyl-D-sorbitol (1,6-GPS) (CAS № 534-73-6) та 1-O-a-D-glucopyranosyl-D-mannitol dihydrate (1,1-GPM) (CAS № 20942-99-8), син.: C*PharmIsoMaltidex; E953; galenIQ; hydrogenated isomaltulose; hydrogenated palatinose; IsoMaltidex 16500; isomaltum; Palatinit — поліол у вигляді білого чи майже білого кольору кристалічний порошок або гранули. Має приємний солодкий, подібний до цукру, смак, коефіцієнт солодкості — 50–60% цукрози.
Суміш 1,6-GPS и 1,1-GPM. 1,6-GPS кристалізується у безводному стані і є більш розчинною, ніж 1,1-GPM. Змінюючи співвідношення стереоізомерів, можна отримати суміш із заданою розчинністю та вологістю.
Одержують І. з бурякового цукру шляхом його ензиматичної конвертації до ізомальтози з подальшою каталітичною гідрогенізацією. Властивості: рН 3–10; щільність (істинна) — 1,52 г/см3 (для 1,6-GPS) та 1,47 г/см3 (для 1,1-GPM); насипна щільність (до усадки) — 0,43–0,85 г/см3 (залежить від марки продукту); насипна щільність (після усадки) — 0,48–0,70 г/см3 (залежить від марки продукту); кут природного відкосу — 37–38 °С; негігроскопічний при вологості навколишнього середовища ≤85% (25 °С).
Широко використовують у фармацевтичній технології як некаріосогенну допоміжну речовину. Входить до складу капсул, таблеток, гранул, суспензій, льодяників та жувальних гумок як наповнювач, зв’язувальна речовина (у тому числі при прямому пресуванні) та коригент смаку. Володіє дуже хорошою термічною та хімічною стабільністю протягом декількох років, проте при нагріванні до Тпл змінює мол. м. Не ферментується мікроорганізмами. Зберігають у герметичних контейнерах при 20 °С та вологості повітря не більше 60%.
Alternative Sweeteners: An Overview / Ed. by O’Brien Nabors L. — 3rd ed. — NY, 2001; Ndindayino F. Direct compression and moulding properties of coextruded isomalt/drugmixtures // Int. J. Pharm. — 2002. — № 235.