КАЛЬЦІЮ ЛАКТАТ, Calcium Lactate Pentahydrate (PhEur, BP), Calcium Lactate (USP), Calcium Lactate Hydrate (JP); CAS № 814-80-2 (ангідрид), CAS № 41372-22-9 (моногідрат і тригідрат), CAS № 5743-47-5 та 63690-56-2 (пентагідрат); син.: Calcii lactas pentahydricus; calcium bis(2-hydroxypropanoate) pentahydrate; calcium dilactate; calcium lactate (1:2) hydrate; calcium lactate (1:2) pentahydrate; E327; 2-hydroxypropanoic acid, calcium salt; lactic acid, calcium salt; mixture of calcium (2R)-, (2S)- and (2RS)-2-hydroxypropanoates pentahydrates; propanoic acid, 2-hydroxy-, calcium salt (2:1), hydrate; Puracal — кристалічний або гранульований порошок білого чи майже білого кольору.
C6H10CaO6 мол. м. 218.2 (ангідрид)
C6H10CaO6·H2O мол. м. 236.0 (моногідрат)
C6H10CaO6·3H2O мол. м. 272.3 (тригідрат)
C6H10CaO6·5H2O мол. м. 308.3 (пентагідрат)
Одержують нейтралізацією молочної кислоти з кальцію карбонатом або кальцію гідроксидом. Молочну кислоту попередньо отримують ферментацією декстрози, патоки, крохмалю, цукру або сироватки. Властивості: pH 6,0–8,5 (10% водний розчин), насипна густина до усадки — 0,56 г/см3, насипна густина після усадки — 0,67 г/см3, щільність — 1,494 г/см3, Тпл >200 °С; розчиняється у воді (легко — в киплячій), незначно розчиняється в етанолі (95%). Солі кальцію, в тому числі лактат, можуть проявляти фізичну несумісність із фосфатами, що містяться у харчових продуктах, а також взаємодіяти з деякими фармацевтичними препаратами при одночасному вживанні.
К.л. широко використовують у фармацевтичній та харчовій промисловості як антимікробний консервант, буферний агент, наповнювач, зв’язувальна речовина та загущувач. К.л., висушений за допомогою розпилюючих сушарок, використовують як наповнювач у складі капсул, наповнювач і зв’язувальна речовина у складі таблеток, що отримують прямим пресуванням. Причому якість таблеток, отриманих із використанням К.л., залежить як від ступеня гідратації, так і розміру його часток. Таблетки з додаванням К.л. у формі пентагідрату краще пресуються порівняно з таблетками, що містять тригідрат. При зменшенні розміру часток механічна міцність таблеток збільшується, а при збільшенні навпаки — зменшується. Зберігання таблеток із К.л. при підвищеній температурі призводить до його зневоднення та супроводжується зниженням механічної міцності таблеток. У складі плівкових покриттів таблеток та харчових продуктів К.л. застосовують як пігмент і альтернативу титану діоксиду, а білий колір суміші забезпечується його реакцією з гіпромелозою. Як і інші солі молочної кислоти, К.л. має антимікробні властивості і входить до складу харчових продуктів як консервант. К.л. — джерело кальцію — входить до складу препаратів для лікування дефіциту кальцію як діюча речовина. Зберігають у герметичних контейнерах у сухому прохолодному місці. При нагріванні понад 55°С дегідратується, змінюючи свої властивості.
Bolhuis G.K., Armstrong N.A. Excipients for direct compaction — an update // Pharm. Dev. Technol. — 2006. — № 11; Shelef L.A. Antimicrobial effects of lactates: a review // J. Food Prot. — 1994. — № 57.