КИСЛОТА ЕРИТОРБОВА

КИСЛОТА ЕРИТОРБОВА, Erythorbic Acid (USP), Isoascorbic acid (CAS № 89-65-6); син.: Araboascorbic acid; d-araboascorbic acid; D-2,3-didehydro-ery-thro-hexono-1,4-lactone; E315; erycorbin; d-erythorbic acid; D-erythro-hex-2-enoic acid; D-erythro-3-ketohexonic acid lactone; glucosaccharonic acid; D-isoascorbic acid; isovitamin C; g-lactone; saccharosonic acid — синтетичний аналог вітаміну С — білий або ледь жовтуватий кристалічний порошок.

kislota_eritorbova.ai

C6H8O6

Мол. м.176,14

Одержують за допомогою реакції між метил-2-кето-D-глюконатом і метоксидом натрію; синтезом із сахарози чи біологічним синтезом із грибів роду Penicillium. Властивості: pH 2,1 (10% водний розчин при 25 °C); щільність до усадки — 0,704 г/см3; Tпл — 164–171 °С; Tрозкл — 184 °С; αD20 від –16 до –18,08 (10% водний розчин); розчиняється у воді (1:2,3 при 20 °С; 1:1,8 при 38 °С; 1:1,6 при 50 °С), метанолі (1:5,5), пропіленгліколі (1:6,7), етанолі 95% (1:20), ацетоні (1:70); практично не розчиняється в етері; несумісна з хімічно активними металами (алюміній, мідь, магній і цинк), сильними основами і сильними окисниками.

К.е. — стереоізомер L-аскорбінової кислоти — використовують як антиоксидант у пероральних фармацевтичних композиціях і харчових продуктах. Вона має близько 5% активності L-аскорбінової кислоти. К.е. в цілому вважається нетоксичною і неподразливою при використанні у ролі допоміжної речовини. При пероральному введенні легко метаболізується і не впливає на виведення з сечею аскорбінової кислоти. Зберігають у щільно закритій тарі в сухому прохолодному, захищеному від світла місці. Під впливом світла поступово темніє.

Подібні до К.е. властивості мають натрію ериторбат і кислота аскорбінова.

Натрію ериторбат, Sodium erythorbate(CAS №7378-23-6); син.: E316; D-erythro-hex-2-enoic acid sodium salt; erythor-bic acid sodium salt. Властивості: pH 7,2–7,9 (10% водний розчин); Tпл — 172 °С; розчиняється у кислотах та воді (1:6,5).

C6H7NaO6

Мол. м. 198,11

Handbook of Pharmaceutical Excipients / Raymond C. Rowe, Paul J. Sheskey, Marian E. Quinn. — London — Chicago, 2009; Japan Pharmaceutical Excipients Council. — Tokyo, 2004.


Інші статті автора