РАФІНОЗА, Raffinose, β-D-Fructofuranosyl-O-α-D-galactopyranosyl-(1→6)-α-D-glucopyranoside, anhydrous (CAS 512-69-6), β-D-Fructofuranosyl-O-α-D-galactopyranosyl-(1→6)-α-D-glucopyranoside pentahydrate (CAS 17629-30-0); син.: Gossypose; melitose; melitriose; D-raffinose; D-(+)-raffinose — білий кристалічний порошок без запаху, солодкий на смак.
C18H32O16 Мол. м. 504,44
(для безводної)
C18H32O16.5H2O Мол. м. 594,52
(для пентагідрату)
Р. може бути отримана з меласи цукрового буряку шляхом відділення сахарози, кристалізації та фільтрації. Має такі властивості: Труйнув –26°C; Трозклад — 118–119°C (безводної); 130°C (пентагідрату); щільність (bulk) — 0,67 г/cм3 (пентагідрату); щільність (установлена) — 0,98 г/cм3 (пентагідрату); щільність (істинна) — 1,465 г/cм3 (безводної); коефіцієнт дифузії (необмежене розведення) — 0,33⋅10–5 cм2/с (вода при 15°C); Тсклув — 114°C (аморфної); теплота розчинення при необмеженому розведенні (25°C) — 52 кДж/моль (кристалічного пентагідрату); — 38 кДж/моль (аморфної); Тпл — 80°C (пентагідрату), 118°C (безводної); оптичне обертання — 105о (пентагідрату), 123о (безводної); питома вага — 1,465 (пентагідрату); розчинність у метанолі — 0,10 г/мл; розчинність у воді — 0,14 г/мл; розчинна у метанолі 1:10, воді 1:7,1, піридині, етанолі (95%); нерозчинна в діетиловому етері.
Р. використовують як наповнювач, кровозамінник, стабілізувальний агент і поглинач води в сублімаційному сушінні, де вона діє як стабілізатор для ліофілізованих препаратів, а також як інгібітор при кристалізації в розчинах сахарози.
Короткочасний вплив Р. викликав дихальне і очне подразнення, а тривалий — несприятливі репродуктивні ефекти у тварин. Пил або повітряні суміші Р. можуть зайнятися чи вибухнути. При роботі з Р. рекомендують використовувати рукавички й захисні окуляри.
Р. несумісна із сильними окиснювачами; стабільна при звичайних умовах використання та зберігання. Слід уникати зайвого тепла, щоб запобігти руйнуванню. Тепловими продуктами розкладання є окис і двоокис вуглецю.
Cooke S.A., Jonsdottir S.O. The vapour pressure of water as a function of solute concentration above aqeous solutions of fructose, sucrose, raffinose, erythitol, xylitol and sorbitol // J. Chem. Thermodynam. — 2002. — Vol. 34. — № 10; Davidson P., Sun Q.W. Effect of sucrose/raffinose mass ratios on the stability of co-lyophilized protein during storage above the Tg // Pharm. Res. — 2001. — Vol. 18. — № 4; Hogan S.E., Buckton G. Water sorption/desorption–near IR and calorimetric study of crystalline and amorphous raffinose // Int. J. Pharm. — 2001. — Vol. 227; Mallinckrodt Baker, Inc. Material safety data sheet. №. R0300: Raffinose, 5-hydrate, 29 October 2001; Miller D.P., dePablo J.J. Calorimetric solution properties of simple saccharides and their significance for the stabilization of biological structure and function // J. Phys. Chem. 2000. — Vol. 104; Saleki-Gerhardt A. Hydration and dehydration of crystalline and amorphous forms of raffinose // J. Pharm. Sci. — 1995. — Vol. 84. — № 3.